Czekoladowe zajączki zawsze świeże – producentów wspiera polska technologia
Przed świętami Wielkanocy handel na całym świecie jest na najwyższych obrotach. Wśród najchętniej kupowanych produktów znajdą się słodycze, w tym zajączki i inne czekoladowe upominki. O ich świeżość i nienaruszoną formę zadba polsko-francuska firma Blulog, która opracowała patent monitoringu temperatury w trakcie produkcji, przechowywania i transportu.
Biznes czekoladowy znajduje się w fazie rozkwitu i według szacunków branżowych ekspertów przynajmniej do 2023 roku ma rosnąć o ponad 7 proc. w skali roku.
Szczególnie intensywny okres dla branży cukierniczej i producentów słodyczy szykuje się przed świętami, kiedy na całym świecie chętnie sięga się po wszelkie czekoladowe wyroby. Wśród najchętniej wybieranych produktów wymienia się m. in. czekoladowe zające czy jajka. W okresie przedświątecznym skala działalności producentów oraz dystrybutorów słodyczy rośnie, co oznacza wytężoną pracę oraz potrzebę zaplanowania właściwej logistyki przy jednoczesnym zapewnieniu jak najwyższej jakości.
Technologia wspiera rodzinny biznes
Jedną z firm, która w okresie przedświątecznym jest Valos Chocolates, rodzinna firma założona w stanie Pensylwania w 1947 roku przez Teda Vasilopusa, który swoją przygodę z cukierkami rozpoczął w Chicago w latach 30-tych, pracując przez wiele lat w firmie czekoladowej swojego wuja. Wkrótce po powrocie do domu po II wojnie światowej Ted postanowił otworzyć własną firmę produkującą wysokiej jakości czekoladki w pudełkach. Jak w przypadku większości rodzinnych producentów, jakość wyrobów od początku istnienia miała dla niego najwyższą wagę.
Ponad 70 lat tradycji sprawia, że firma cieszy się renomą wśród klientów nie tylko w stanie Pensylwania, lecz także poza jego granicami. Przed świętami ilość zamówień zarówno od klientów indywidualnych, jak i firm, które chętnie obdarowują się słodkimi upominkami, znacznie przewyższa standardową produkcję. Aby mieć pewność co do jakości dostarczanego towaru kierownictwo zdecydowało się na implementację prostego w obsłudze systemu monitorowania temperatury stworzonego przez polsko-francuską firmę Blulog. Nowoczesne rejestratory wielkości karty kredytowej zostały zainstalowane w różnych obszarach fabryki, dzięki czemu kierownictwo produkcji ma pewność, że czekoladki będą produkowane i utrzymywane w idealnych temperaturach. Ponieważ system jest bezprzewodowy, instalacja była niezwykle prosta i trwała mniej niż pół godziny.
– Rejestrator wykorzystujący jako sposób komunikacji fale radiowe zbiera pomiary temperatury co 10 minut i przesyła tę informację do koncentratora, który jest podłączony do sieci. Informacje są przesyłane do chmury, gdzie można uzyskać do nich dostęp za pośrednictwem pulpitu klienta BluConsole – wyjaśnia Ted Wilkes z Bluline Solutions, która wdrożyła system.
SMS alarmowy w przypadku anomalii
W okresie przedświątecznym liczy się każda minuta w dniu pracy każdego pracownika. Cenny czas nie może być tracony na czynności, które można zautomatyzować. Wsparciem w kontroli temperatury jest intuicyjna aplikacja, dzięki której można ustawiać alerty dla wysokich i niskich wartości, a także opcję powiadomienia e-mail czy powiadomienia SMS. Raporty mogą być generowane według zakresu dat i drukowane jako pliki PDF lub csv. W przypadku wykroczenia temperatury poza określone ramy osoba odpowiedzialna zostaje powiadomiona, aby mogła natychmiast podjąć działania naprawcze, zmniejszając ryzyko problemów z jakością produktu. Co ciekawe, w trakcie kilku miesięcy działania systemu zdarzyło się, że powiadomienie pozwoliło dokonać napraw na czas i kontynuować produkcję.